A következőkben mindent megtudhatsz a Szent Hétről, amely a Maradj Mozgásban edzőterem állapotfelmérő rendszere és az egyik legnagyobb büszkeségünk.

A világ legjobb állapotfelmérő rendszere, a Szent Hét fala előtt

Miért edzenek az emberek általánosságban?

Úgy gondoltuk, hogy mielőtt belevágunk a témába és megmutatjuk állapotfelmérő rendszerünket, érdemes egy kicsit távolabbról szemügyre venni a dolgokat. Első körben nézzük meg, hogy általánosságban, miért szoktak a vendégeink edzeni járni és milyen 5 csoportra lehet őket bontani (nyilván, a teljesség igénye nélkül).

 1. csoport: Szeretnének jobban kinézni

Akárhogy is próbálunk néha meggyőzni másokat, vagy akár saját magunkat is erről a témáról, alapvetően az emberek 90%-ában biztosan benne van az a tudat, hogy szeretnének jobban kinézni. Végül is, ki ne örülne annak, ha kicsit izmosabb, karcsúbb, formásabb vagy vékonyabb lenne, mint amilyen jelenleg.

2. csoport: Egészségesebbek szeretnének lenni

Nem kérdés, hogy ahogy idősödünk, úgy szeretnénk egyre tovább élni, és egyre inkább kezdünk foglalkozni azokkal a dolgokkal, amelyek hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy egészségesebben éljünk vagy ahhoz, hogy érezzük, hogy még mindig fittek vagyunk.

3. csoport: Sérülés utáni rehabilitáció miatt

Előfordul olykor, hogy történik egy baleset, amelynek a vége az, hogy gyógytornára kell járni azért, hogy a korábbi mozgáspályákat, mozgáshatékonyságot helyre tudjuk állítani. Amint ez megtörténik a következő gondolat, amely megfordul az ember fejében az az, hogy hogyan előzzük meg az adott sérülés valószínűségének a lehetőségét, amennyiben olyan volt a baleset.

Vegyük azt, hogy egy buliban, tánc közben egy hölgynek kimegy a térde, majd később kiderül, hogy korábban egyáltalán nem edzett. Ilyenkor a gyógytornász nyilván fel fogja hívni a figyelmét arra, hogy ha nem akarja, hogy ez még egyszer előforduljon, akkor ideje elkezdeni az erősítő edzéseket, különben legközelebb is a kórházban fog kikötni.

4. csoport: Egy bizonyos sportágban, gyakorlatban szeretnének magasabb szintet elérni

Ide tartoznak az élsportolók, vagy azok az átlagemberek, akik úgymond a fanatikus brigád tagjai, akik mindent megtesznek azért, hogy fejlesszék a teljesítményüket és folyamatosan azért küzdenek, hogy napról napra jobbak legyenek az általuk választott sportban vagy mozgásformában.

5. csoport: Szeretnének kikapcsolódni, új emberekkel ismerkedni

Ezt a csoportot gyűjtőnéven rekreációs csoportnak nevezzük, akik azért járnak edzeni, hogy lelkileg feltöltődjenek. Egy csoport részesei szeretnének lenni, ahol testileg és lelkileg is kitudják magukat “pihenni”. Ők a mozgás szeretete miatt járnak edzeni, továbbá az emberi kapcsolataik megtartása, fejlesztése az egyik fő motivációs rugójuk.

Számukra a mozgás egyfajta stresszlevezetés és ugyan feltehetően komolyabb sportcélok nélkül, de élvezetből járnak edzeni.

Ahogy fenn is írtuk, nyilván többféle variációs lehetőség létezik, továbbá a fentiek mixei is fellelhetőek a vendégeink körében, de alapvetően ez az az 5 terület, ahonnan az átlagemberek motivációja származik.

Vajon mindenkinek szüksége van állapotfelmérő rendszerre?

Miért olyan fontos az állapotfelmérés?

Mielőtt ezt is kibontjuk nézzük meg gyorsan, hogy mit jelent az, hogy állapotfelmérés?

Az állapotfelmérés a sport világában azt jelenti, hogy megnézzük, hogy az adott vendég, sportoló milyen képességekkel és készségekkel (állapotfelmérő rendszerektől függően), rendelkezik jelenleg.

Ezt tekintjük alapnak, amelyre építjük a következő pár hetes, negyedéves, stb programjainkat. Az állapotfelmérés során feljegyezzük az erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket, és veszélyeket, (hello SWOT analízis. 🙂 ), amelyek által képet kapunk az adott vendégről és tisztában lehetünk a jelenlegi állapotával.

Ha jól megnézzük a fenti 5-ös listát, akkor szembetűnő, hogy gyakorlatilag 5-ből 4 csoportnál fontos, hogy lássuk, hol tartunk a folyamatban.

 1. Ha jobban szeretnénk kinézni, ahhoz nem árt, ha látjuk, hogy mennyi a testzsír %-unk, mennyi az izomtömeg %-unk, továbbá csinálunk esetleg 1-2 képet, hogy lássuk, honnan indultunk.

Ahhoz, hogy változzon a testünk, nem elég mindig ugyanazokat az ismétlésszámokat és súlyokat használnunk éveken keresztül. Néha változtatni kell a súlyokon, a gyakorlatok nehézségi fokán, azért, hogy fejlődjünk. Ha ezeket egy állapotfelmérés során nem nézzük meg, jegyzeteljük le, akkor elszalasztunk egy hatalmas lehetőséget és lehet, hogy egy csomó idő kárba vész, mire tényleg fejlődünk.

2. Ha egészségesek szeretnénk lenni, akkor is jó dolog ha látjuk, hogy milyen kiinduló adatokkal indulunk, pl véroxigén szint szintjén, esetleg csinálunk egy vérképet, laborvizsgálatot az edzések megkezdése előtt.

Amennyiben az egészség megőrzése a cél, akkor egy erőfejlesztő állapotfelméréssel tudjuk meghatározni, hogy az egyes gyakorlatokat milyen minőségben hajtja végre a vendég, technikailag képes-e végrehajtani hibátlanul feladatokat.

Ha ez nincs meg, akkor lehet, hogy egy csoportos órán úgy választ súlyt a vendég, hogy nem is képes végrehajtani a feladatot. Ez pedig nyilván nem az egészség megőrzéséhez vezet… 🙂

3. Sérülés után mondanom sem kell, hogy ha szeretnénk elkerülni a következő sérüléseket, akkor jó, ha folyamatosan ellenőrizzük azt, hogy milyen gyakorlatot, hogyan tudunk végrehajtani, fáj-e esetleg bizonyos mozgástartományban a sérült végtag. Ebben a szakaszban elengedhetetlen az állapotfelmérés.

4. Akik egyre magasabb hegycsúcsokat szeretnének megmászni, nem kérdés, hogy szeretnék tudni, hogy adott időszakban, milyen a teljesítményük, hol tartanak a folyamatban és mely területek fejlesztése lenne a legfontosabb. Őket sosem kellett még rávenni arra, hogy állapotfelmérésen vegyenek részt.. 🙂

5. A rekreációs csapat tagjai azok, ahol nincsen különösebb szükség az állapotfelmérésre. Amennyiben szeretnének részt venni rajta az nagyon örvendetes és brutálisan hasznos lenne, már csak a sérülések elkerülése végett is, de ha úgy gondolják, hogy nincs rá szükségük, akkor meg lehet érteni ezt a felfogást.

A fentiekből kristálytisztán látszik, hogy az 5 csoportból 4-nek, a fő céljai elérése érdekében egy kimondhatatlanul hasznos eszköz egy állapotfelmérő rendszer.

Milyen állapotfelmérő rendszert szerettünk volna létrehozni?

Abban biztosak voltunk, hogy létre kell hozni egy rendszert, amely köré az egész edzőtermünk programját tudjuk építeni. Tudtuk, hogy nagy számban vannak jelen vendégeink a teremben a fenti csoportokból, tehát, brutálisan fontos lenne egy ilyen létrehozni.

Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy hogyan tudjuk megoldani azt, hogy a kezdő, középhaladó és haladó vendégeinket is motiválja a fejlődésre, továbbá ne azt vegyék alapul, hogy az edzőtársuk jelenleg hol tart, hanem, hogy lássák maguk előtt a folyamatot, hogy hogyan tudnak A-ból B pontja eljutni.

Ha bejön például egy kezdő vendég a terembe, akkor megtudjuk neki mutatni, hogy jelenleg te a Maradj Mozgásban állapotfelmérő rendszere alapján ezen a szinten tartózkodsz. Ahhoz, hogy fejlődj és elérd a következő szintet, ahhoz ezeknek a követelményeknek kell, hogy megfelelj…

Azt akartuk, hogy mindenki, aki a terembe jár hozzánk edzeni, lássa és magától tudja, hogy:

ha én tényleg egy magasabb szintet szeretnék elérni, akkor a következő feladataim vannak, és ezeket kell megtennem…

Fontos szempont volt, hogy az állapotfelmérő rendszerünk ne csak egy alkalomból álljon, hanem évente többször megtudjuk ismételni, továbbá hogy kellő motivációs erőt jelentsen minden egyes alkalommal a rendezvényen való részvétel.

Az egyik legnagyobb problémánk az állapotfelmérő rendszer létrehozása során a már meglévő tévhitekkel kapcsolatban volt, amelyekből párat a következő pár sorban szeretnénk lerombolni.

Romboljunk le pár tévhitet!

A következő pár tévhitet folyamatosan halljuk, minden egyes rendezvény (szeretjük így hívni az állapotfelmérés napját) alkalmával és majdnem minden vendégünk kimondta már egyszer legalább az egyiket ezek közül… 🙂

 • Nem szeretnék részt venni az eseményen, mert nem vagyok elég ügyes

Az állapotfelmérés nem arra lett kitalálva, hogy a legügyesebb versenyzők és vendégek bizonyítsák rátermettségüket és elképesztő képességeiket. Ezt úgy hívják, hogy Olimpia, Világ és Európa – bajnokság.. 🙂

Az állapotfelmérés lényege, hogy a saját jelenlegi állapotodat mérjük fel, azért, hogy lássuk, hogy a következő időszak programját, hogyan alakítsuk, tehát, hogyan segítsünk neked a további fejlődésben. 🙂

 • Mi van ha más is látja a teljesítményemet?

Semmi… 🙂 Minden edzésen, minden percben látják a többiek, hogyan teljesítesz, tehát az adott napi eredményed tulajdonképpen az edződön és rajtad kívül nem érdekel senkit. Sőt, ahogy csoportos órán is láthatod, hiába látja mindenki, hogyan teljesítesz, senkit nem érdekel, mivel mindenki a saját maga teljesítményével van elfoglalva. Ami inkább szembetűnő, hogy a többi vendég is azért szurkol, hogy te még jobb eredményt érj el a Szent Héten (ez az állapotfelmérő rendszerünk neve) és inkább húznak magukkal, hogy még jobb légy.

 • Minek vegyek részt rajta, úgysem fejlődtem semmit a nyár alatt…

Az állapotfelmérés nem csak mindig a fejlődésről szól. Az állapotfelmérés célja, hogy lássuk, jelenleg milyen állapotban vagy. Ha az elmúlt 3 hónapban nyaraltál és nem annyira jártál edzeni, hanem inkább más kikapcsolódást kerestél, akkor egyértelmű, hogy nem fejlődtél. De ha a jövőben a mozgást és sportolást komolyan gondolod és nem rekreációs céljaid vannak, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy megnézed, honnan indítjuk a következő programot, milyen képességekkel rendelkezel jelenleg.

Nem kérdés, lelkileg bátornak kell lenni, hogy szembe merj nézni azzal, hogy esetleg visszafejlődtél a legutóbbi mérés után és, hogy valószínűleg rosszabb eredményeid lesznek. De amennyiben van egy tiszta önértékelésed, és tudod, hogy azért estél vissza, mert nyaraltál és nem az edzés volt a fontos, akkor a következő állapotfelmérést, nem a nyarad eredményeként fogod fel, hanem egy új program kezdetének!

Ha elolvastad az előző cikk részleteket, akkor tisztában vagy azzal, hogy te melyik kategóriába tartozol a fentiek közül, mi motivál az edzésre, továbbá megtudhattad, hogy miért van szerintünk szükség állapotfelmérő rendszer, illetve azt, hogy mi, miért hoztunk létre egyet és milyen tévhitekkel kell folyamatosan harcolnunk. 🙂

Itt az idő, hogy bemutassuk számodra a Maradj Mozgásban edzőterem állapotfelmérő rendszerét, a Szent Hetet! 🙂

A Szent Hét története

Tudni kell, hogy Dóri és Norbi, edzőtermünk két vezetője, minden nyaralás alatt kitalál valami fejlesztést, újdonságot, amely a terem fejlődését eredményezi. 🙂

Nem történt ez máshogy 2021-ben Húsvétkor sem, amikor is Norbi részt vett a Nádasdy Kastély tárlatvezetésén. A tárlatvezetés során megismerkedett az Ősök Csarnokával, ahol a Nádasdy család jónéhány tagjáról készített óriási portré festmények díszítették körbe a csarnok falait. Elképesztő látvány volt, ahogy bármerre nézett az ember csak brutális nagyságú festményeket látott. Nagyjából a 2. percben jött rá Norbi arra, hogy:

Bakker, ezt mi is megcsinálhatnánk, egy kicsit máshogy…

Innentől kezdve nagyjából 24 óra leforgása alatt Dóri és Norbi összerakta fejben a Szent Hét szerkezetét, vázlatát, az állapotfelmérő rendszerünket, amelyet azóta is folyamatosan fejlesztünk és vendégeinkre szabjuk. 🙂

Mit nyújthat számodra a Szent Hét?

A Szent Héten való részvétel egy új élet, egy új időszak kezdetét jelentheti számodra. Ez az a pillanat, amely meghatározza, hogy a következő pár hétben, hónapban, mi az, amelyen a hangsúly kell, hogy legyen, mivel kell többet foglalkoznod mint korábban.

Nyár után kimondottan hasznos lehet. Nyáron mindenki strandol, bulizik, pihen, feltöltődik. Ha egész évben edzel, akkor teljesen érthető, hogy nyáron kicsit másodrangú lesz a sport. A szervezetednek, az idegrendszerednek, az izomzatodnak is szüksége van egy kis kikapcsolódásra, a lelkednek meg arra, hogy kicsit más típusú életet élj, mind a mókuskeréknek nevezett egyéb időszakokban.

Nyár után azonban beindul minden újra, beizzítjuk a rakétákat és belevágunk a következő, őszi időszakba. Ha ilyenkor részt veszel a Szent Hét rendezvényén, akkor ez is egy olyan motivációs tényező lehet, amely hozzásegít ahhoz, hogy minél előbb csatasorba állj és elkezdd az edzéseket.

A Szent Hét segíthet abban, hogy növeld az edzések iránti elkötelezettségedet. Sokkal könnyebb úgy edzeni, hogy készülsz valamilyen eseményre, valamilyen céllal vágsz neki a következő időszaknak, ráadásul látod is, hogy milyen utat kell bejárnod ahhoz, hogy elérd a célod és tudod, hogy el is tudod azt érni. Ehhez jó, ha van, egy állapotfelmérő rendszered.

A Szent Hét bemutatása, leírása

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amelyet valószínűleg mindenki vár, aki elkezdte olvasni ezt a bemutató cikket, következzen a Szent Hét leírása. 🙂

A Szent Hét, ahogy korábban is már leírtuk egy állapotfelmérő rendszer, amelyet negyedévente rendezünk meg. Ezek az időpontok a következőek:

 • Március
 • Június
 • Szeptember
 • December

A rendezvény keretein belül 1 teljes hét alatt, jelenleg 9 gyakorlatból mérjük fel, hogy mire vagy képes, milyen képességekkel rendelkezel.

A 9 gyakorlatból 7 gyakorlatra kapsz pontokat, attól függően, hogy milyen szintet értél el az adott gyakorlatoknál.

Az adott gyakorlatok mérése során 1-10-es szintig érhetsz el eredményeket. Ezek az eredmények összeadódnak, amelyek után kapsz egy összpontszámot, amely megmutatja, hogy a Maradj Mozgásban edzésrendszerében milyen szintet képviselsz.

 • Kezdő szint: 1-2-3-as szint
 • Középhaladó szint: 4-5-6-7-es szint
 • Haladó szint: 8-9-10-es szint

Ha bővebben szeretnél róla olvasni, akkor a képen megtalálhatod a teljes leírást. 🙂

Az állapotfelmérő rendszerünk összefoglalója

A felméréseket kiscsoportban hajtjuk végre, azért, hogy minden ismétlést megtudjunk nézni és tudjunk utasításokat, útmutatásokat adni a gyakorlatok során.

Egy héten keresztül bármelyik órára be lehet jelentkezni, és nem muszáj 1 óra alatt minden feladatot megcsinálni, így szeretnénk megelőzni a sérülések előfordulásának valószínűségét. Általában 1 edzésen a sok pihenő és bemelegítés miatt 3 gyakorlatból hajtjuk végre a felméréseket.

Miért érdemes kezdő vendégként Szent Hetezned?

Kezdő vendégeink azok, akik kicsit távolságtartóan kezelik a Szent Hét rendezvényét, leginkább azért, mert:

 • Sokszor vannak abban a tudatban, hogy a kapott eredmény ciki, probléma.

Az egyértelmű, hogy a kapott eredmény, amennyiben nem sportoltak korábban, az nem lesz kitűnő és elképesztő. Ha az lenne, nem álltak volna neki az edzésnek. 🙂

Amit el kell fogadni kezdő vendégként, hogy látnunk kell, hogy melyik gyakorlatot hogyan tudjuk végrehajtani és, hogy el kell fogadnunk, hogy a folyamat elején járunk. Ne akarjuk elhinni azt, hogy már középhaladónak kell lennünk, mikor tegnap kezdtük el az edzéseket.

Továbbá egyáltalán nem szabad azzal törődni, hogy más vajon mit mondhat a teljesítményünkről, vagy azt, hogy más mennyivel jobb, mint én.

Tegyük fel, hogy kezdő vendégként bejössz a terembe és csoportos órán szeretnél résztvenni. Azt sem tudod, hogy melyik gyakorlat mire való, hogyan kell végrehajtanod, hogyan lehet nehezíteni vagy könnyíteni.

A Szent Hét rendezvényén szinte személyi edzés keretein belül átbeszéljük, hogy melyik fő mozgásmintából, hogyan lehet fejlődni, jelenleg mit, hogyan kellene csinálnod csoportos órán, hogy fejlődj. Ha ezeket átbeszéljük és látod hol tartasz, neked is ad egy magabiztosságot, hogy látod, mi az út, amelyen végig kell menned, és nem csak a nagyvilágban edzegetsz, úgy, hogy nem tudod, hogy mit, miért csinálunk.

Létrehoztunk egy összefoglalót arról is, hogy mi jellemzi a kezdő vendégeket, középhaladó vendégeket és a haladó vendégeket.

Erre azért is volt szükség, hogy, aki most kezdte el az edzéseket, lássa, hogy mi a különbség az egyes szintek között, ezáltal ne érezze rosszul magát azért, amiért nem középhaladó, vagy tisztában legyen azzal, hogy mennyi ideig kell edzenie, hány alkalommal és hogyan kell táplálkoznia azért, hogy haladóvá váljon.

Miért érdemes középhaladó vendégként Szent Hetezned?

Középhaladó vendégekre jellemző, hogy heti kétszer, háromszor járnak edzeni, látszik rajtuk a fejlődés és egyre erősebbek, ügyesebbek, de ők azok akiknek el kellhet adott esetben némi extra motiváció azért, hogy még tovább fejlődjenek.

Középhaladó vendégként már érzed te is magadon azt, hogy viszonylag tapasztalt vagy, már rutinszerűen megy az edzés és adott esetben gondolhatod azt, hogy bőven elég az a szint,a hol jelenleg tartasz. Na ezt szeretnénk elkerülni az ezen a szinten található vendégeinkkel, és ezért hoztuk létre a bronz, ezüst és arany díjazásokat.

Aki elér a haladó szintre, az a vendégünk kikerül a terem büszkeség falára, amellyel szeretnénk gratulálni az elért úthoz, amelyen az elmúlt időszakban végighaladt.

Az új állapotfelmérő rendszer összes információja

Megkérdezheted, hogy miért csak a haladókat jutalmazzuk ezzel, mikor mások is lehet, hogy hatalmas munkát tettek bele az edzésekbe.

Erre a válaszunk mindig az, hogy itt nem csak azt jutalmazzuk, hogy valaki eredményt ért el, hanem, hogy:

 • Az elmúlt hónapokban, években rendszeresen járt edzeni, tehát a sport szerves részét képezte az életének
 • Az elmúlt hónapokban, években odafigyelt a táplálkozására olyan szinten, hogy nincsen rajta 10- 20-30 vagy annál több extra kg.

Itt tehát nem csak az eredményt, hanem az életmódot is díjazzuk ezáltal. Továbbá, ha jól belegondolunk, ha mindenkit kiraknánk a falra, akkor már nem lenne ennek motivációs ösztönző hatása a vendégeinkre nézve.

Miért érdemes haladó vendégként Szent Hetezned?

Aki elérkezett haladó szintre, már igazából nem kell, hogy kérdés legyen, hogy miért kell Szent Heteznie, mert, aki haladó vendég az:

 • Heti 4-5-ször jár edzeni

Tehát majdnem 1000%, hogy érdekli, hogy melyik negyedévben hol tart, milyen gyakorlatban kell és hogyan fejlődnie. Ők azok az elvetemültek, akik rengeteg edzésen vesznek részt, teljesítményorientáltak és egójukból adódóan nem engedhetik meg maguknak, hogy lekerüljenek a falról. 🙂

Haladókra és középhaladókra azért is van szükség, hogy egymást, illetve a kezdőket is folyamatosan húzzák a további fejlődés reményében. Haladó vendégként már lehet azzal foglalkozni, hogy:

ha a barátom, ismerősöm megcsinálta ezt a feladatot, akkor nekem is meg kell csinálnom… 🙂

Kezdő és középhaladó szinten még nem ajánljuk ezt, ott csak magával törődjön mindenki, haladóként azonban már lehet egy magasabb motivációs szint. 🙂

Annyit még elfelejtettünk leírni, hogy az szép és jó, hogy valaki felkerült a falra, de ezzel nem védtük ki azt, hogy minden rendezvényen extra motivált legyen. Ezért hoztuk létre úgy a szabályzatot, hogy a falra kerülés csak negyedévig érvényes, utána a következő negyedévben szintén teljesíteni kell, különben az adott vendég lekerül a falról! 🙂

Így lennénk a falon, ha megcsinálnánk az állapotfelmérő rendszert

Mit csináljon az, aki ultrahaladó? Előre a teremrekordok felé!

Mikor a Szent Hetet terveztük gondoltunk arra is, hogy mi van akkor, ha valaki ultrahaladó és mindenből 10 pontot szerez és teljesen felesleges tovább nehezíteni neki a feladatokat.

Hogyan tartsuk fenn a motivációját annak, akinek már nem lehet újat mutatni? 🙂

Ezen csoport motivációjának fenntartása érdekében hoztuk létre a Szent Hét Legendáit, ahol az aktuális teremrekordokat tartjuk számon.

Minden negyedévben azért lehet harcolni, hogy haladóként felkerülj a legendák közé és mindenki lássa azt az eredményt, amellyel a legjobb lehetsz az edzőtermünkben.

Hölgyekét és urakét külön külön táblázatban vezetjük, továbbá figyelembe vesszük a testsúly arányos rekordokat is az igazságosság érdekében.

Állapotfelmérő rendszerünk jelenleg érvényes női teremrekordjai
Állapotfelmérő rendszerünk jelenleg érvényes férfi teremrekordjai

Kötelező-e részt venni a Szent Héten?

Néha-néha megszoktuk kapni a kérdést, hogy kötelező-e részt venni a Szent Héten?

Nyilván semmi nem kötelező, pláne ha, ahogy a cikkünk legelején is megtárgyaltuk, rekreációs céllal edzel és az a célod, hogy érezd jól magad, kapcsolatokat építs és vezesd le a stressz, ami körülötted van.

Mindazonáltal, ha szeretnél egy térképet kapni a fejlődésedhez, akkor jobb dolog nem is történhet veled, minthogy részt veszel a Szent Hét programján! 😉


Amennyiben felkeltette érdeklődésedet az állapotfelmérő rendszerünk és maga a nálunk folyó szakmai munka, akkor:

 • Nézd meg milyen lehetőségeink vannak az edzések megkezdéséhez
 • Vagy iratkozz fel hírlevelünkre, ahol tájékoztatunk majd a termünkkel kapcsolatos újdonságokkal, hírekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban!