Olvasd el a következő cikkünket és garantáljuk, hogy pillanatok alatt visszatér a motivációd! 🙂

Mindenkivel előfordul, hogy olykor belefárad a mindennapi teendőkbe, örül, hogy hazaérkezik a 8-10 órás munkából, lerúgja a cipőjét, ledől a kanapéra és ráveti magát a legújabb lila tehenes csokira…


Azért, hogy kicsit könnyebb legyen számodra a cikk átolvasása, készítettünk hozzá egy tartalomjegyzéket, amely segítségedre lehet a navigálásban:

<img fetchpriority=

Ezek után még el kéne menni edzésre?

A mirelit pizzát is nehéz bedobni a sütőbe, nemhogy részt venni a soron következő 60 perces köredzésen. Régen minden jobb volt, régen minden könnyebb volt, kevesebbet kellett dolgozni, nem volt ennyi teendő és a heti rendszerességű mozgásra is lehetett időt szakítani.

Manapság viszont már a futópad is csak ruhainasként funkcionál és az edzőtermi bérlet is eltűnt valahol a süllyesztőben…

Nincs azzal gond, ha eljön egy olyan pont, amikor az ember szívesebben adná át magát a passzívabb pihenési formáknak, sem mint, hogy végig izzadjon egy minden izmot megmozgató köredzést, ez akkor válik nagyobb problémává, ha állandósul.

Mindenki más okból kifolyólag lesz demotivált (elmaradhat a várva várt fejlődés, túl hosszúra nyúlt a szabadság és nehéz a visszatérés), éppen ezért mindenkinek más jelenti az újrakezdéshez szükséges plusz motivációt is.

Kétség nem férhet ahhoz, hogy a rendszeres testmozgásnak mennyi pozitív hatása van, így a következőkben megmutatjuk, hogyan szerezheted vissza az edzésekhez szükséges inspirációt!

Ha úgy érzed, hogy mostanában nem jön meg a kellő lendület a mozgáshoz, akkor alakíts ki egy olyan szokást, ami emlékeztet arra, hogy sportolnod kéne.

5 lépéses motivációs lista!

Ha már este előre kikészíted a ruhád a másnapi edzéshez!

(Még jobb, ha már az edzős ruhádban alszol 🙂 ). Ugyanilyen lehet a futócipő ágy mellé készítése, így amikor felkesz, gyakorlatilag már a lábadon is van (itt most eltekintünk a bal lábas kelésektől 🙂 ).

Amennyiben elvégezted a „feladatod” (ami jelen esetben az edzést jelenti),

Jutalmazd meg magad!

Na, nem a fentebb említett édességre gondolok, sokkal inkább egy kalóriamentes örömforrásra, ami lehet egy izgalmas könyv olvasása, ne adj isten a kedvenc sorozatod soron következő része.

Ahogy idővel a motiváció és a jutalmazás is természetessé válik, az agyad elkezdi összekötni az edzést azzal a jó érzéssel, amit a jutalmazás vált ki és egy idő után már nem is kell megjutalmaznod magad, mert ez a kellemes érzés edzés után állandósulni fog.

Kicsit tovább gondolva, azzal is érdemes foglalkozni, hogy:

mi okozhat nehézségeket, mik lehetnek a gátló tényezők?

Sok a munka és nap végére elfáradsz?

Feküdj le korábban, kelj fel időben és tudd le a mozgást még munka előtt. Ugyanez természetesen fordítva is működik, ha hajnalban jársz dolgozni, akkor jó eséllyel hamarabb is végzel a munkahelyeden, tehát az edzést időzítheted délutánra és így tuti nem fog bezavarni az alvási ciklusodba. Ha esetleg a munkán kívüli teendők szaporodtak meg, akkor érdemes kitűzni olyan napokat, amikorra semmit nem tervezel be pluszban, így ezeken a napokon nem jöhet közbe semmi, szabad a pálya és lehet mozogni. Ha tisztában vagy a nehézségekkel, akkor tudsz hozzá tervet is készíteni, így sokkal kiszámíthatóbbá válnak a hétköznapok.

Csoporthoz tartozni is nagyon jó dolog ám!

Mivel az emberek alapvetően társas lények, így nem csoda, hogy sokakat nem vonz a gondolat, hogy egyedül kimenjenek futni vagy akár magányosan emelgessék a súlyokat a teremben. Érdemes olyan mozgásformát találni, ahol kisebb nagyobb csoportokban lehet együtt dolgozni, a jó közösség plusz motivációt jelenthet, ami rávesz arra, hogy rendszeresen eljárj mozogni.

És, ha nemcsak a sport rendszeresítése megy nehézkesen….

Bármennyire is elcsépelten hangzik az egészséges táplálkozás fejben és a konyhában kezdődik.

Ha te is a „majd holnaptól kezdem az életmódváltást” csoportba tartozol, kérlek olvass tovább.

Első körben szeretnék egy rövidebb áttekintést adni, hogy miért is nehezebb az egészséges táplálkozás napi rendbe iktatása a rendszeres sportolásnál.

Gondolj csak bele! Ha hetente 2-3 alkalommal fogat összeszorítva ráveszed magad az edzésre, akkor a 168 órából marad 165-166, amiből esetleg levonódik az alvás időtartama (számoljunk egy optimális 8 óra/nappal), tehát hozzávetőleg marad 110-109 óra, amikor is az ébrenléti időszakban a táplálkozásodra kéne figyelni.

Ugye, mennyivel több energiát igényel?!

Hogyan vedd rá magad a helyes táplálkozásra?

 • Tűzz ki reális és konkrét célokat!

Ha te is a halogatók táborát erősíted, akkor érdemes egyszerre csak egy dolgon változtatni, nem pedig egyből fejest ugrani a komplett életmódváltásba.

 1. első héten például figyelj arra, hogy több zöldséget fogyassz.
 2. a következő héten már a cukor fogyasztás redukciójával is megpróbálkozhatsz
 3. ezt követően jöhet a több folyadék,
 4. majd pedig a napi többszöri étkezés és így tovább…

Ebben az esetben biztos nem fog sokkhatásként érni, hogy egyszerre több dologra is figyelni kell, cserében kicsit lassabban, de mindenképpen biztosan eléred a célod.

 • Az étkezésed megreformálását az is elősegíti, ha kiiktatod az otthoni „csapdákat”.

Na, nem a rágcsálóírtásra gondolok, sokkal inkább arra, hogy azokat az ételeket tünteted el otthonról, amik az új étrendedbe már nem férnek bele. Ne legyen eldugott csoki a fiókban, ne kandikáljon ki egy chipses zacskó a konyhaszekrényből. Hidd el, hogy sokkal könnyebb lesz tartani magad az elhatározásodhoz, ha nem lesznek nehezítő tényezők az életedben.

 • Még véletlenül se menj éhesen vásárolni!

Ilyenkor az ember hajlamos megvenni azokat az élelmiszereket is, amikre valójában semmi szüksége! El lehet csábulni egy jégkrémre, hiszen úgyis itt a nyár, egy kis diákcsemege még úgyis belefér, az egészséges, nem?

Bizonyos keretek között, persze, beleférhetnek, ám, ha tényleg komoly céljaid vannak, akkor

bizony meg kell húzni valahol a határt.

 • Hála istennek, a modern technológiának köszönhetően már elég sok applikáció áll rendelkezésünkre, ahol beállíthatjuk többek között a napi folyadékbevitelünket, illetve vezetni is tudjuk a napi étkezéseinket.

Be lehet állítani, hogy figyelmeztessen minket a rendszeres ivásra, illetve gyakorlatilag egész nap monitorozni tudjuk a táplálékbevitelünket.

 • A legjobb napindítás pedig nem is lehet más, mint egy egészséges reggeli

Ha az étkezés szempontjából is jól indul a nap, akkor az kihatással van a közérzetedre, sokkal energikusabb leszel és pozitív irányba változik a gondolkodásmódod is.

 • Ahogy az edzés tekintetében is, a helyes táplálkozásnál is rendkívül fontos a szokások kialakítása

A végcél az, hogy az adott magatartás szokás formájában a mindennapjaid szerves részévé váljon és elköteleződj mellette a végsőkig.

Ha már egy kicsit visszakanyarodtunk az edzéshez…

 • természetesen az egészséges táplálkozásra való áttérés is lényegesen könnyebb, ha valaki támogat 🙂

Ha ketten vagy esetleg többen vágtok bele az életmódváltásba, akkor folyamatosan tudjátok motiválni, húzni egymást, sokkal kevesebb ingerenciát fogsz arra érezni, hogy „csalj”, hiszen ott vannak a társak, akik kitartanak.

Záró gondolat

Záró gondolatként pedig azt mondanám, hogy adj időt magadnak…

… ne várj el magadtól a tökéleteset rögtön! Ahogy a méltán népszerű mondás is tartja, Róma sem egy nap alatt épült fel. Légy türelmes, tartsd magad a kitűzött tervhez, és az eredmény garantáltan nem marad el! 🙂

+1 tipp: ha nagyon kilátástalannak érzed a helyzetet, és úgy gondolod, hogy téged aztán már semmi sem fog kihúzni a csávából, nézz meg egy motivációs filmet az alábbiak közül: Rocky, Pénzcsináló, Minden héten háború, Mindent a győzelemért, Életem a szörf, A szív bajnokai.

Mit csinálj, ha elkezdenéd a mozgást?

Ha a fenti motivációs blokkokat sikerrel hajtottad végre, és úgy érzed ideje elkezdened a mozgást, akkor nézd meg melyik óránk lehet az, amelyik hatásos lehet a számodra! 🙂