A mai cikkünkben szeretnénk abban segítséget nyújtani, hogyan fogyj le úgy, hogy aztán ez a változás a teljes életmódodra pozitív hatással legyen, és ne kelljen elölről kezdeni a folyamatot a nyár végeztével.

Tavasz, minden változás kezdete

A napokban beköszönt a tavasz, ami a többségnél kimerül abban, hogy eggyel vékonyabb dzsekit húz és munkába menet közben hallgatja a madárcsicsergést. A (főleg női) populáció egy részénél azonban a jó idő közeledte egyet jelent a gyomorgörccsel, amikor is belenéz a tükörbe és nem az az alak köszön vissza, amire számított.

“Mégsem kellett volna annyi csokit majszolni télen…”

“Milyen jó is volt, amíg a télikabát elfedte a plusz kilókat…”

Sokak fejében ezek ismerősen csengő mondatok.

A legtöbb hölgy ilyenkor gyorsan feltérképezi az internet legmélyebb bugyrait valamiféle csodapirula után kutatva, vagy megveszi a hogyan fogyj le 10 nap alatt című kiadványt, amelyek megoldást jelenthetnek minden problémára és huss, a felszedett kilók egyszer s mindenkorra távoznak különösebb megerőltetést nélkül. Szintén jónéhányan vesznek egy mélyebb levegőt és fogat összeszorítva belefognak a „tényleg minden mentes” diétába, aminek a következményeit már rövidtávon is megsínyli a szervezet.

A több sikertelen diétát aztán még több visszaszedett kiló követi, a lelki sérülésekről és a vágyott bikiniformáról már nem is beszélve.

fogyj okosan

Bikiniforma. Jómagam nem is szeretem ezt a kifejezést használni, mert számomra ez egyet jelent a kilók elleni végeláthatatlan küzdelemmel, amit jó adag lelkiismeret-furdalás és önmarcangolás követ, ha éppen nem tartjuk magunkat az előírt étrendhez. Kicsit olyan ez, mint a csalónap fogalma, amely már magában hordozza a szégyenérzetet, hiszen letértünk arról az útról, amire a tél végén rákényszerítettük magunkat.

A fogyás koránt sem egyszerű folyamata

Sokszor lehet hallani, hogy alapvetően egy nagyon egyszerű folyamat, hiszen ahhoz, hogy fogyj, az energialeadás mértékének meg kell haladnia az energiafelvételt. Amint ez fennáll, lám súlyt vesztünk. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy ez is fejben dől el, egyszerűen csak meg kell állni, hogy együnk a szülinapi tortából vagy este, ha bekuckózunk, akkor már ne igyunk meg 2 bögre forró csokit.

Én azt gondolom, hogy ezt nem lehet ennyire lesarkítani, vagyis a fogyás nem csak akaraterő kérdése, több tényezőt is figyelembe kell venni. Sokszor a családi minták, szülőktől átvett szokások is nagy szerepet játszanak a felnőttkori testsúly alakulásában, azonban cikkünk témája nem ezt a területet hivatott most bemutatni.

Miket kerüljünk el a nemes cél érdekében?

Térjünk vissza az alap tézishez, vagyis mi a teendő akkor, ha úgy szeretnénk elérni a nyári formát, hogy közben nem éhezünk, nem sanyargatjuk magunkat és még lelkiismeret furdalásunk sincs, ha netalántán elmajszolunk egy szelet csokit 😉

Először is, a lehető legtávolabbi ívben kerüljük el az összes olyan divatdiétát, ami rövid idő alatt ígér látványos változást úgy, hogy közben a kisujjunkat sem kell megmozdítanunk.

Másodszor, mindig azért csináljunk valamit (jelen esetben ugye a súlycsökkentést) mert az nekünk fontos, ne a környezetünknek akarjunk megfelelni.

Mindezek után pedig arra hívnám fel a figyelmet, hogy az életmódváltás kezdetét (ne hívjuk midig fogyókúrának, hiszen nem egy rövidtávú programról van szó), lehetőleg olyan periódusra időzítsük, amikor éppen egy nyugalmasabb időszakot élünk, nem kell minden nap prezentálni a munkahelyünkön és nem szükséges éjszakákba nyúlóan befejezni a gyerek házifeladatát, hanem több időnk van magunkra és meg tudjuk tervezni a következő néhány hónapot az egyes étkezések szempontjából.

Hogyan fogyjunk okosan?

Mit érdemes még figyelembe venni, vagyis beszéljünk egy kicsit a konkrétumokról:

  • semmiképpen se váltsunk egyik napról a másikra, legyen megfelelően előkészítve a program és fokozatosan csökkentsük a beviteli mennyiségeket;
  • ne hagyjunk el főbb élelmiszercsoportokat az étrendből, a szénhidrát továbbra sem ősellenség, ahogy a zsír sem az, a fehérjét pedig szintén nem kell piedesztálra emelni, hiszen a többletbevitel belőle sem kívánatos;
  • mindezek fényében folytassunk egy olyan kiegyensúlyozott étrendet, amibe – mértéket tartva- minden belefér, semmit sem kell túlzásba vinni, ahogy teljese mértékben kizárni sem;
  • és természetesen a mozgást se hanyagoljuk, hiszen a már sokszor emlegetett bikiniforma eléréshez (és természetesen az egészség megőrzéséhez is) elengedhetetlenül szükséges 😉

A Maradj Mozgásban edzőteremben nemcsak az edzések elkezdéséhez kapsz segítséget, hanem a táplálkozásod megreformáláshoz is hozzásegítünk, így nyújtva egy teljes körű szolgáltatást neked.

Amennyiben még most szeretnél belevágni az életmódváltásba, teljesen időben vagy, keress minket bátran és biztosíthatunk afelől, hogy a kívánt célod kitartó, következetes munkával biztosan elérd! 😊

Termünkben Dóri tart táplálkozási tanácsadást, egyeztess időpontot vele, amint készen állsz rendbe szedni a táplálkozásodat!

Amennyiben a táplálkozásod mellett az edzéseket is szeretnéd elkezdeni, de még nem tudod, hogyan állj neki, töltsd le ingyenesen 6 részes videósorozatunkat, amelynek címe:

Hogyan kezdj el az edzeni, ha elmúltál 30 éves!