Nők körében kétszer olyan gyakran fordul elő alvászavar, mint férfiaknál, illetve idősebbeknél gyakoribb, mint a fiatalok esetében. Ennek egyik oka, hogy sok idős ember szenved valamilyen krónikus betegségben, ami negatívan befolyásolja alvásukat.

Mi zavarhatja meg az alvást?

  • Pszichés betegségek, mint például depresszió, szorongás, félelem,
  • Pszichés terhelés, például párkapcsolati problémák, munkahelyi stressz,
  • Szervi betegség, például asztma, reuma,
  • Zaj,
  • Váltott műszakos munka,
  • Bizonyos gyógyszerek, például asztma-gyógyszerek, vérnyomás-gyógyszerek, antidepresszánsok,
  • Alkohol, kábítószerek.

Az alvászavar komoly megterhelést okozó, súlyos probléma. Aki éjjelente rosszul alszik, reggel rosszkedvűen, elégedetlenül ébred, koncentrálóképessége romlik, teljesítőképessége csökken. Munkában nyújtott teljesítménye akár 39 százalékkal is csökkenhet. A fáradtság egyike a közlekedési balesetek leggyakoribb okainak is.

13 tipp az egészséges alváshoz

1. Kérdezd meg magadtól, hogy mi akadályozhat a nyugodt alvásban! Néha egészen banális oka lehet. Nézz körül a szobában! Hol van a televízió? Mennyire nyugodt a környezet, ahol alszol? A nem eléggé elsötétített szoba vagy az utcai lárma jelentős befolyással lehet az alvásra.

2. Tapasztald ki, mennyi alvásra van szükséged! Mindenkinek más az alvásigénye. Egy felnőttnek normál esetben körülbelül napi nyolc órányi alvásra van szüksége, van, akinek ennél kevesebb is elég, és van, akinek ennél több alvásra van szüksége ahhoz, hogy reggel felébredve kipihentnek érezhesse magát. Minél idősebb valaki, annál kevesebb az alvásigénye. Az idősebbek gyakran alszanak napközben is, az éjszakai alvásidejük ennek függvényében általában rövidebb. Ha valaki nem alszik annyit, amennyire szüksége van, annak meglesznek a már korábban említett negatív következményei. A kialvatlanság a keringési rendszerre is negatív hatással van, emiatt érezzük magunkat gyengének ébredéskor, ha nem aludtunk eleget.

3. Segítségére lehet az alvási napló vezetése is. Így rálátásod lehet alvási szokásaidra és a problémákra. Jegyezd fel, mikor fekszel le, hozzávetőleg mikor alszol el, mikor ébredsz fel, mennyi ideig vagy fenn, mi okozta az éjszaki felébredés(eke)t, írd le azt is, hogy aludtál, és hogy történtek-e a nap folyamán szokatlan események.

4. Ne fogyassz se energiaitalt, se alkoholt! Bár az alkohol átmenetileg álmosít, megzavarja a nyugodt alvást. Aki ilyesmit iszik, éjszaka felébred, és csak nehezen tud újra elaludni. Élénkítő hatásuk miatt a kávé és a nikotin is kerülendők. Estéként ne edd tele magad nehéz ételekkel, és ne késői időpontban vacsorázz! Az emésztési panaszok megzavarhatják az alvást.

Első körben a fenti 4 ponton próbáljatok változtatni, aztááán, ha megvan, akkor rátérünk a többi 9-re is! 🙂

Melyik az az óra, amelyik leginkább segít a regenerálódásban? Katt ide és meglátod! 🙂