Mi is a jóga? - Maradj Mozgásban Edzőterem

Mi is a jóga?

Ahhoz, hogy konkretizáljuk miből áll a jóga, hogy mik is ezek a különbségek nézzük meg pontosan, hogy mit is jelentenek ezek az óratípusok külön-külön 🙂

Mi az a Mobility?

A mobility a mozgástartományok növelésére törekszik, különböző dinamikus és statikus gyakorlatokkal, amik jöhetnek a jógából, a pilatesből és stretching-ből is. A mobilizálás során az ízületeket igyekszünk a teljes mozgástartományában átmozgatni, emellett preventív hatással is bír, elősegítheti a sérülések megelőzését, elkerülését. Mindezek mellett a testtartás javításában is a segítségünkre lehet, a nyújtó gyakorlatok pedig segítenek az izmok rugalmasságának a növelésében, vagy a jelenlegi állapot fenntartásában.

Mit is jelent a jóga?

A ‘jóga’ egyesülést jelent. Hétköznapi jelentésben a jóga a test, a tudat, és az érzelmek egyensúlyba hozását, összhangját jelenti. A jóga segít abban, hogy tudatosan figyeljük meg a testünket és a lelkünket, ezzel elérve azt, hogy egyre inkább a jelenben legyünk.

Milyen elemekből épül fel egy jóga óra?

A jóga több fontos elemet is tartalmaz, aminek az összessége hozza ki a jótékony hatásait. Tekintsük át, hogy mik is ezek:

  • Ászana, az az a test gyakorlatok
  • Pránájáma, az az légzőgyakorlatok
  • Mudrá, szimbolikus kéz vagy ujjmozdulatok
  • relaxáció
  • meditációs gyakorlatok.

Nézzük meg, hogy mik is azok az ászanák:

A jóga gyakorlás nagy részét ászanák alkotják, azaz testtartások, pózok. Az ászanák eredeti célja az volt, hogy felkészítsék a testet a meditációra, hosszú ideig tartó egyhelyben ülésre. Segítettek abban, hogy ellazítsuk a testet és megnyugtassuk az elmét.

A jóga Európai elterjedésekor már pont fordított célzattal indult ki, a nyugati ember a hosszan tartó ülő munka után szeretné átmozgatni testét, az izmait, ízületeit és levezetni a stresszt.

Kinek ajánlom a jógaórát?

A jóga bárkinek ajánlott, aki szívesen gyakorol meditatív és fizikai gyakorlatokat egyaránt. Ha mégis szeretnénk kiemelni, hogy kinek ajánlott leginkább, akkor a lentiekben olvashatsz pár példát:

Az ülő munkát végzők számára kiemelten jó mozgásforma lehet, hiszen a jóga gyakorlásával hozzájárulunk a gerinc egészségének fenntartásában. Kiemelt szerepet kap a csípő-  és a felső háti szakasz nyújtása, emellett nagyon jól erősíti a core izmokat is, így a hátfájás megszüntetésében is segítségünkre lehet.

Bárki, aki nagy erőmunkát igénylő sportot űz. A  jóga nagyon jó kiegészítője lehet akár funkcionális, akár erősportoknak is. Hiszen segíthet javítani a mozgástartományokat és az engyensúlyt a stabilizáló izmok megerősítése mellett.

Azok számára, akiknek magas a stressz szint az életében, esetleg szoronganak vagy alvás problémákkal küzdenek. A légzőgyakorlatokkal és relaxációval csökkenthetjük a stresszt, a kortizol szintet, így a rendszeres gyakorlás hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb lelki érzethez. Emellett a kortizol szintje befolyással van az alvás minőségére is, így ha csökkenteni tudjuk, könnyedén javulhat az alvásunk is.

Számomra a jóga egyfajta stressz menedzsment, az adott pillanatban csak segített a megnyugvásban, de hosszabb távon is érzem a hatását, már a  feszültség felmerülésénél másképpen gondolok a problémára és könnyebben kezelem az adott szituációt.

Miért is ajánlott rendszeresen gyakorolni a jógát, milyen jótékony hatásai vannak?

  • Javul az állóképesség és az erő

A jóga gyakorlása közben nagyon sok olyan gyakorlat van, ahol egy ászanán keresztül nemcsak nyúlik a csípő, a mellkas, hanem közben erősítjük a karokat, a vállakat és láb izmait, szinte az egész testet.

  • Javul a koncentrációképesség

A jóga elemek pontos elsajátítása koncentrációt igényel, ami a későbbiekben beleivódhat  a napi életvitelbe is.

  • Csökkenti a stresszt

A jóga csökkenti a stresszt és a kortizol szintet. Az alacsonyabb kortizol szinttel a  gyulladás is csökkenthető a szervezetben. A légzőgyakorlatokkal és a meditációval megnyugszik a testünk és a lelkünk is. Könnyebben ki tudjuk zárni az aggodalmakat és lehetővé teszi, hogy a pillanatra koncentráljunk, ha csak egy órára, de felszabadultabbak legyünk.

  • Testtartás javulása

 Az ászanák gyakorlásával rugalmasabbá válik a test, az ízületek merevsége csökken.

Nagyon sok ászana gyakorlása segít abban, hogy javuljon az általános testhelyzetünk. Megtanuljuk azt, is, hogy hogyan álljunk egy helyben. Ez elég viccesen hangzik, de nem is olyan egyszerű dolog ez az egy helyben állás 😀

  • Prevenció

Segít a sérülések megelőzésében vagy a regenerációban – egyszerre erősíti és lazítja az izmokat, miközben kíméli az ízületeket.

  • Tüdőkapacitás növelése

Légzéstechnikák alkalmazása növelheti a tüdő kapacitását és javíthatják az oxigénfelvételt.

Mire számíthatsz egy jógaórán?

A jóga órákat egy pár perces légzéstechnikával indítjuk és a bemelegítés után kitérünk az ászanákra, amik dinamikusan fognak szerepelni az órán. Flow részt követően lassabb, statikus ászanákkal folytatjuk és egy hosszabb relaxációval zárjuk az órát.

Mit hozz magaddal a jógaórára?

Törölközőt hozz majd magaddal, amit  ráterítesz a matracra.
Minden más eszközt biztosítunk, ami a jóga gyakorláshoz szükséges, de ha esetleg jobban szereted a saját matracodat használni, akkor nyugodtan hozd magaddal.

Mennyivel érdemes a  jóga előtt enni?

Ételt fogyasztani jóga gyakorlás előtt 2-3 órával érdemes. Ha esetleg mégis úgy jön ki a lépés, hogy nem tudtál időben étkezni, akkor könyedebb harapnivalót ajánlok óra előtt fél -egy órával. Ez lehet  akár egy gyümölcs vagy akár egy egészségesebb típusú müzliszelet is.

Ha szeretnél még több információt a jógával kapcsolatban, akkor nézd meg leírásunkat erről az óratípusról! 🙂

További hasznos olvasnivalók

Itt mindent megtalálsz, amire extraként szükséged lehet, ha edzésen kívül is fejlődni, tanulni szeretnél! Ezeket is olvastad már? 🙂

Interjú, egy korábbi nyílt napi résztvevőnkkel

Minden hónapban nyílt napot tartunk edzőtermünkben, és ennek apropójaként úgy döntöttünk, hogy az egyik korábbi résztvevőnkkel, azóta töretlenül lelkes tanítványunkkal,…
Bővebben

3 recept ötlet, ha nem vagy konyhatündér

A következő 3 receptet Szandi készítette elő nektek, szóval, nincs más teendőtök, minthogy ti is asztalra varázsoljátok ezeket a csodákat!…
Bővebben

Drozdik Ági bemutatkozó interjú

Tovább bővült edzői csapatunk egy korábbi fitness modell, maratont teljesítő, triatlonos hölggyel, aki mellette gyógymasszőrként is tevékenykedik, továbbá a TRX…
Bővebben