A következő cikkben megpróbáljuk alaposan körbejárni a témát, vagyis, hogy mit gondolunk a kezdő vendégekről, továbbá hogyan foglalkozunk velük a termünkben. Mire a cikkünk végére érsz, garantáltan minden információnak a tudatában leszel, amely esetleg rád vonatkozhat! 🙂

Ki számít kezdő vendégnek?

Általánosságban elmondható, hogy azok számítanak kezdő vendégeknek, akik korábban soha nem sportoltak, vagy ha igen, akkor elég sok idő telt el ahhoz edzés nélkül, hogy újra kezdő vendégnek tekintsük őket.

Hogy még tisztább képet kapjunk, 4 részre szeretném szétbontani a kezdő vendégek főbb jellemzőit:

 • Tapasztalat, technikai hiányosságok

A sportolni vágyó leendő tanítványoknak nincsenek tapasztalatai az edzés világáról. Mivel korábban nem sportoltak, ezért teljesen az alapoktól kell indulni a fejlesztésük során. Tapasztalat híján a technikai hiányosságok gyorsan kiderülnek, így ezek felépítésével kell kezdeni a felkészítésüket.

 • Fizikai állapot

Ha a fizikai állapotukat vesszük górcső alá, akkor egyértelműen látszik, hogy erőben, állóképességben, vagy akár hajlékonyságban elmaradnak a többi vendégtől.

 • Egészségi állapot

Egészségi állapot területén is gyakran fedezünk fel problémákat, szinte általánosan elmondható, hogy majdnem mindenkinek van térd vagy derékfájása, magas vérnyomása, vagy egyéb, mozgásszegény életmódból fakadó fájdalma.

 • Megfelelő ismeretek hiánya

Ugyan a mai világban gyorsan elérhetőek az információk szinte mindennel kapcsolatban, azonban mivel rengeteg információval találkozunk nap, mint nap, amelyek ráadásul sokszor ellentmondanak egymásnak, így sokszor fordul elő, hogy az adott személy nem tudja eldönteni, hogy mi az igaz, és mi nem, mit szabad követni és mit kellene elfelejteni. Ez így van az élet minden területén, tehát az edzés és a táplálkozás témájában is.

Egy pár mondatos beszélgetés után tehát teljesen egyértelmű, hogy mikor tekintünk valakire kezdő vendégként. A fentiek összefoglalása után nézzük meg, hogy vajon milyen problémái lehetnek, amelyek megnehezítik a sportolás megkezdését.

Melyek a kezdő vendégek legnagyobb problémái?

Mivel a mi edzői csapatunk összes tagja is volt egyszer kezdő vendég, ezért tisztában vagyunk a kezdő vendégek legnagyobb problémáival, továbbá rengeteget beszélünk velük mind a mai napig, így az alábbiakat tudjuk megállapítani:

 • Kudarctól való félelem

Sokan azért nem merik elkezdeni a sportolást, mert már a legelején egy kérdés motoszkál a fejükben.

” Mi van, ha nem fog menni?”

” Mi van, ha nem leszek olyan jó, mint mások? “

Ezek azok a kérdések, amelyeknél hiába mondjuk folyamatosan, hogy el kell hessegetni és nem szabad velük foglalkozni, sajnos látjuk, hogy ennek a problémának kezelése nem így működik az emberek többségénél.

A kudarctól való félelem nagyban határozza meg mindennapjainkat, de később kifejtjük, hogy ebben, hogyan próbálunk segíteni vendégeinknek.

 • Szociális, társadalmi nyomás

Majdnem minden kezdő vendég fejében benne van a gondolat (bennem is bennem volt), hogy mit fognak mondani a többiek ha látják, hogy kezdő vagyok? Mennyire égő lesz, ha látják, hogy nem tudok fekvőtámaszozni, húzódzkodni. Ha gyerekkorban sok ilyen fordult elő vele esetleg, akkor felnőttkorban pláne elő fognak jönni ezek a szorongást kiváltó emlékképek, amelyek nem igazán könnyítik meg az edzések megkezdését.

 • Testi, fizikai állapotuk

Mivel alapvetően nem megfelelő fizikai állapottal érkeznek a kezdő vendégek, ezért nyilván már a sportolás megkezdése előtt tudják, hogy elég rossz szinten vannak. Ebből kifolyólag sokak fejében megfordul a gondolat, hogy nincsenek elég jó kondícióban ahhoz, hogy elkezdjék a sportolást.

Ismerős a következő mondat?

” Mi van, ha nem fogom bírni, ha nem vagyok elég erős ehhez?”

 • Időhiány

Napjainkban, mivel annyi mindent lehet csinálni a világon, ezért elég sokaknál fordul elő az időhiány miatti edzéselhagyás. Ilyenkor halljuk rengetegszer, hogy nincs időm sportolni, nem fogom tudni megoldani.

 • Egészségügyi problémák

Ha valakinek már van egészségügyi problémája, az külön egy aggasztó tényező lehet, mivel lehet, hogy egy extra félelmet vált ki az egyénből, amely miatt még nehezebb megkezdeni a sportolást.

Milyen a magyar helyzet jelenleg?

Temérdek edzőteremben megfordultunk korábban, és mind a mai napig sok edzőterem működését látjuk, így elég nagy belátásunk van a témával kapcsolatban.

Úgy gondoljuk, hogy napjainkban Magyarországon nem igazán foglalkoznak a kezdő vendégek edzésével, beépítésével, úgy, ahogy azt igazán kellene.

 • Nem látjuk azt, hogy megfelelő lenne edzésen vagy edzésen kívül a vendégek és az edzők kommunikációja.
 • Nem látjuk azt, hogy egy kidolgozott folyamat révén építenék fel a kezdő vendégeket
 • Nem látjuk azt, hogy hogyan próbálják a kezdő vendégek legnagyobb problémáit megoldani, azon kívül, hogy megtartanak egy edzést.
 • Nem látjuk azt, hogy milyen jövőképet tudnak adni a kezdő vendégeknek a termek, leszámítva, amikor annyit mondanak, hogy gyere edzeni kezdőként, mert jó lesz neked…

Ezeknek számos oka van, amelyet nem is szeretnénk itt most bővebben kifejteni, a lényeg annyi, hogy törekednünk kellene arra, hogy ne csak edzésoldalról közelítsük meg a kezdő vendégeket, hanem pszichológiai, szociális oldalról is.

Következzen a számunkra legkedvesebb rész ebből a cikkből, nézzük meg, mi, hogyan gondolkodunk a kezdő vendégekről. 🙂

Mit gondolunk mi a kezdő vendégek fejlesztéséről?

Mikor az edzőtermünket létrehoztuk, az volt az első dolgunk, hogy végiggondoljuk, mi az, amit más termek csinálnak és mi az, amelyet sokkal jobban is lehetne ennél kezelni.

Első körben egy 70 tételből álló listát írtunk, szinte mindennel kapcsolatban, ami a vendégkezeléssel továbbá az új, kezdő vendégeinkkel kapcsolatos megállapításokat tartalmazta.

Ezen tételek nagy részét már be is építettük a rendszerünkbe, és még mindig azon dolgozunk, hogy hogyan tudjuk még magasabb szintre emelni a kezdő vendégeinkkel kapcsolatos szolgáltatásainkat.

Nézzük is meg összegezve, hogy mit gondolunk a kezdő vendégek problémáinak megoldásáról.

 • Oktatás és tájékoztatás

Fontosnak tartjuk, hogy kezdő vendégeink minden segítséget megkapjanak már az első hónapokban, de nem csak az edzéseken hanem az edzéseken kívüli időszakban is. Rengeteg olyan kérdés van, amely egy új vendég fejében előtör, ezeket próbáltuk meg összegyűjteni, és ebből hoztuk létre az új vendég folyamatunkat. Ez a mini oktatás segítheti ösztönözni az új vendégeinket az általános félelmeik leküzdésében, továbbá egy elméleti alapot is ad az edzések megkezdéséhez.

Később, az új vendég folyamat végeztével a zárt körű csoportunkban is hasznos tartalmakat teszünk közzé, amely lerombolja az egyes hiedelmeket, tévhiteket, legyen az sporttal, táplálkozással, életmóddal kapcsolatosak. A fentieken kívül létrehoztunk egy tananyag könyvtárat is, ahol minden szakmai tartalmat kényelmesebben is vissza tudnak keresni vendégeink, így segítve az edzéseken kívüli fejlődésüket is.

 • Pozitív és támogató környezet

A kezdő vendégek nagy része egyedül érkezik meg az első edzésre, amely már önmagában is egy hatalmas lépés. A legtöbb teremben az első edzés előtt nem találkozik az edző és tanítvány, és általában a recepciós hölgy kalauzolja el vendégünket, így igencsak nagy stresszforrás, már csak a terembe való belépés is. Sok teremben az edzések hatalmas létszámmal üzemelnek, amely nem jó az edzőnek, mivel esélye nincsen szakszerűen javítani, ráadásul rossz a vendégnek is, mivel úgy érezheti, hogy egyáltalán nem foglalkoznak vele.

A termünk kialakítása során törekedtünk arra, hogy minden ilyen problémát kiküszöböljünk, ezért az edzések megkezdése előtt van lehetőség arra a VIP állapotfelmérés szolgáltatásunk révén, hogy találkozzunk és átbeszéljük a korábbi előéletedet, a jelenlegi problémáidat, céljaidat, és ez alapján nézzük meg, hogy mit ajánlanánk neked. Van lehetőség arra, hogy megmutassuk a termeket, az öltözőket, és megismerj minket. Így az első edzés már egy kicsit könnyebb, már ismerősebb a terep, és már mi sem vagyunk annyira idegenek a számodra. 🙂

A pozitív és támogató környezet létrehozása során hatalmas hangsúlyt szerettünk volna fektetni a csapatépítésre, amelyet úgy gondolom, hogy egyedülálló szintre emeltünk azzal, hogy majdnem minden hónapban van valami olyan esemény, amelynek célja a kapcsolatépítés.

Sok helyen megfordultunk már csapatunkkal, legyen az egy sima szabadulószoba, vetélkedőszoba, tematikus edzés a termünkben, de voltunk már rafting túrán Ausztriában, gokartozni, SUP túrán, velencei tó körüli bicikli túrán. Ha nem megyünk el sehova, akkor évente két alkalommal bográcsozni is szoktunk a hátsó kertben, amely az év legnépesebb eseménye és mindenki ezt várja a legjobban. Edzőtábort évente 2 alkalommal rendezünk, amely emlékeitől még hetekig nem tudunk szabadulni… 🙂

Szóval úgy gondoljuk, hogy egy kezdő vendégnek a pozitív, támogató környezet létrehozása az egyik legfontosabb feladatunk, ezzel tudunk neki segíteni abban, hogy nyugodt légkört teremtsünk, ahol elfelejti a problémáit, a félelmeit, ki tudjuk benne alakítani a bizalmat és el tud kezdeni foglalkozni a saját fejlődésével. Az előzőeken kívül legalább olyan fontosnak tartjuk azt, hogy barátokat szerezzen, akik támogatásával még tovább tud eljutni és túl tudjon lépni az “engem mindenki figyel” érzésen.

 • Professzionális iránymutatás és tanácsadás

A fentieken kívül természetesen fontos, hogy szakmai oldalról is megfeleljünk, így kiemelt fontossággal bír, hogy magas szinten képviseljük a kezdő vendégeink edzésekbe való becsatlakozását. VIP állapotfelmérésünk során, (ahogy a nevében is szerepel 🙂 ) természetesen egy állapotfelmérésen is végighaladunk a vendégünkkel, amely megmutatja nekünk azt, hogy melyek azok a területek, amelyek fejlesztésre szorulnak, illetve, melyek azok a területek, amelyekre lehet építeni.

Az állapotfelmérés jó a vendégünknek mivel egy képet kap arról, hogy milyen szinten van jelenleg és nem csak találgatnia kell, hogy vajon, jelenleg milyen állapotban van. Sokszor fordul elő, hogy az emberek teljesen mást képzelnek magukról, mint amelyre valójában képesek és kezdő vendégeknél természetesen ez mindig negatív irányba értendő. 🙂

A fenti gondolatok kiderítésére is jó az állapotfelmérés, tovább az edző és vendég közötti kapcsolatot is erősíti azáltal, hogy az edző is tisztában lesz azzal már az első edzés alkalmával, hogyan foglalkozzon az új tanítványával. Mire kell figyelnie, mely területekre kell extrán fókuszálnia, és, hogy melyik kezdő csoportunkba tudja berakni az új sportolóját. 🙂

Az iránymutatást és tanácsadást a jövőben még tovább szeretnénk fejleszteni, hétvégi workshopokkal, videóanyagokkal, továbbá a korábban említett zárt csoportba is kerülnek fel tartalmak.

Amiről még nem beszéltünk az a táplálkozási tanácsadás, amely nélkül ugyan lehet, de sokkal lassabb a haladás, ha a fejlődés és az egészségesebb életmód a cél az edzések megkezdésével. Ezt a szolgáltatásunkat is folyamatosan fejlesztjük, terveink szerint 4 szintes táplálkozási tanácsadás programot hozunk létre szeptembertől. Az első két szint ebook és podcast alapú, majd egy kiscsoportos táplálkozási tanácsadással folytatjuk, utána pedig egy egyéni konzultációval zárjuk, amely a legmagasabb szintű szolgáltatásunk lesz a témában. Tehát a táplálkozással kapcsolatban is alkalmazzuk a kezdő, középhaladó és haladó elvet, amely minden területen szerintünk rendkívül fontos.

Milyen jövőképe van egy új, kezdő vendégnek a Maradj Mozgásban edzőteremben?

Az utolsó fejezetben szeretném neked bemutatni azt, hogy milyen jövőképed lehet a következő 1 évben, ha edzőtermünket választod az edzések megkezdéséhez. 🙂

Képzeld el egyik nap úgy döntesz, hogy szeretnél elkezdeni edzeni. Rátalálsz a Maradj Mozgásban edzőterem oldalára, és nagy bátorságot veszel, majd bejelentkezel egy VIP állapotfelmérésre. Dórival vagy Danival megbeszélsz egy időpontot, amelyik éppen megfelelő mindkettőtöknek. Az állapotfelmérés során rájössz, hogy tényleg nem vagy annyira jó állapotban, viszont megnyugszol, mert 1 órán keresztül csak veled foglalkozó edzőink elmondják neked, hogy mi lesz a folyamat a továbbiakban és hogyan tudják segíteni az edzéseid megkezdését. Közben rájössz, hogy végre ismersz valakit a teremből. 🙂

Első edzéseden kicsit izgulsz, mint minden új dolog előtt, de 10 perccel később már azon gondolkozol, hogy nem is olyan nehéz az a feladat, amelyet edződ kért tőled. Körbenézel a teremben és látod, hogy senki nem téged néz, mindenki elvan a saját feladatával, gondolkozik és arra figyel, mit, hogyan csináljon szabályosan. Az edzés végeztével azon tűnődsz, hogy vajon miért nem kezdted el ezt az egészet már korábban és miért gondoltad azt, hogy téged bámul mindenki…

A következő edzéseken már együtt mosolyogsz a többiekkel, mikor megtudod, hogy megint Dj. Bobora kell edzeni, vagy, mikor azt hallod a többiektől, hogy ők sem emlékeznek a következő feladatra, nem csak te nem. 🙂

Ahogy letelt az első 5 hét, büszkén meséled otthon, hogy:

“Képzeljétek, ma járok 5 hete a Maradj Mozgásban edzőterembe és elvégeztem az új vendég folyamatot. Most kaptam Dóritól egy borítékot, amiben hozzáférést kaptam egy oldalhoz, ahol egy csomó új dolgot tanulhatok. Innentől Robbantós Brigád tag lettem én is! 🙂 “

Letelt az első negyedéved az edzőteremben és furcsa dolog történt ma edzésen. Érkezett egy új vendég a terembe és tőled kért segítséget, mert látja, hogy szebben és magabiztosabban használod a TRX-et, mint ő.

“Suttogva kérdezi meg tőled, hogy jó lesz így a szár beállítás TRX-en? Te olyan szépen csinálod, bárcsak nekem is így menne…”

Aztán büszkén kihúzod magad, mert rájöttél, hogy mindig van, aki felnéz rád, és látod, hogy szintet léptél.

A következő hónapokban folyamatosan, eltökélten látogatod az edzéseket, egyre több ismerősre, barátra teszel szert, miközben egyre inkább szétárad benned a Maradj Mozgásban életérzés. Részt vettél már eseményeken is, de mindegyik közül a bográcsozás tetszett a legjobban, ahol tényleg mindenki megnyílt, beszédes volt, és érdeklődést fejezett ki egymás iránt. Látszódott, hogy egy igazán szuper csapatba kerültél.

Az év vége felé közeledett a Szent Hét, amely az edzőtermed állapotfelmérő rendszere, mivel már úgy érzed, hogy meg szeretnéd nézni, mennyit fejlődtél az első VIP állapotfelmérés óta.

Az eredmény meghökkentő, a 10 szintből álló rendszerben a 6-os szintet érted el, amely nagyjából 1 év sportolás után szuper eredménynek tekinthető. Érzed magadon mennyit fejlődtél, határozott, kitartó vagy, vannak céljaid, és mindent megteszel ezek eléréséért. Továbbá egy olyan csapat része vagy, akikhez tartozni a világon talán az egyik legjobb dolog. Tudod, hogy mit szeretnél, tudod merre tartasz és tudod, hogy megtaláltad a helyed és életed egyik legjobb döntése volt bejelentkezni az állapotfelmérésre azon a bizonyos napon.

Ha te is szeretnél egy ilyen jövőképet, akkor nézz szét az oldalunkon, hogy milyen csatlakozási lehetőségek vannak, és nagyon szépen köszönjük, hogy elolvastad ezt a hosszú összefoglalót.

Reméljük, hogy eléred azt a célt te is, amelyet kitűzöl magad elé! 🙂

Miközben ezeket a sorokat írom, kaptunk egy ajánlást az egyik legújabb vendégünktől, amit szívből köszönünk és úgy gondoljuk, hogy maximálisan összefoglalta azt, amilyen vendégélményt szeretnénk létrehozni a Maradj Mozgásban edzőteremben! 🙂