Sok kérdés érkezik hozzánk manapság azzal kapcsolatban, hogy jó-e kezdőknek a TRX, illetve nem túl gyengék hozzá?

Az első és legfontosabb dolog szerintem az, hogy minden az edzőn múlik, a TRX csak egy eszköz arra, hogy fejlesszen!

Egy csak kezdőknek szóló START vagy akármilyen óra is lehet botrányos, teljesíthetetlen, veszélyes, illetve egy haladó óra is lehet hatékony és hasznos egy kezdőnek.

Miért is mondom ezt?

Minden attól függ, hogy az adott edző mennyire figyel a tanítványaira, mennyire szeretné őket megtanítani az alapokra, illetve ért-e hozzá egyáltalán.

Az edzői figyelem és állandó javítás, továbbá a tanítvány képességének szintjéhez való igazítás a legfontosabb. Ezt pedig bármilyen órán kötelezően meg kell tennünk, ha kezdő óra van, ha haladó.

TRX kezdő óra

Mit is jelent ez például egy TRX óra esetében?

Vegyük azt, hogy 8 fő érkezik egy edzésre, akiből 2, teljesen új vendég, aki soha nem mozgott még életében.

Mit csinál ilyenkor egy jó edző?

Megkérdezi még edzés előtt a vendéget, hogy van-e valamilyen egészségügyi problémája, majd innentől kezdve kiemelt figyelmet szentel neki az edzésen.


Nyilván, az új vendégeknek nem az lesz a fő feladata, amely a haladóbb vendégeknek, tehát, ha tudja az edző, hogy az új tanítvány erre még nem áll készen, akkor mutat neki egy másik gyakorlatot, amelyet biztosan végre tud hajtani.

Ez pedig így megy egész edzésen.

  • Ha véletlen sérült sportoló érkezik egy edzésre, akkor is más feladatot kap,
  • Ha valakinek rossz napja van és nagyon fáradékony, stresszes, akkor neki is át lehet alakítani az edzését

Nem lehet egy edzőnek probléma az, hogy azért, mert valaki kezdőként érkezik az órára, ezért kicsit módosítsa számára a programot.

Na, de miért pont a TRX?

  • Nagyon gyorsan és egyszerűen lehet könnyíteni az egyes feladatokat, aszerint, hogy milyen távol állunk a felfüggesztéstől
  • Brutálisan könnyen meg lehet tanulni a törzs feszítését, illetve az alapvető mozgásmintákat (tehát, aki TRX-en tanul meg elsőként edzeni, sokkal gyorsabban tanul meg utána bármilyen egyéb eszközzel dolgozni).
  • Gyorsan és látványosan lehet benne fejlődni, ahogy látod magad nap, mint nap, hogy mennyivel másképpen mozogsz az igazán felemelő érzés. 🙂
  • Testtartás javításban hihetetlen nagy szerepe lehet, mivel a ‘büszke tartás’ felvétele minden húzó mozdulatnál kötelező. (Utána soha többet nem fogsz görnyedten sétálni. 🙂 )

Utolsó, záró gondolat a TRX órákról

Termünkben az összes csoportos órán egy 7 szintes rendszer szerint oktatunk. Vannak alapvető gyakorlatok, (fekvőtámasz, mély evezés, guggolás stb), ahol a kezdők az 1. szinten kezdenek a legkönnyebb gyakorlattal, majd ahogy fejlődnek, úgy haladnak tovább a nehezebb feladatokkal, magasabb szintekkel.

Ezeket az alap gyakorlatokat, minden edzésen, minden vendég leírja a saját füzetébe, hogy lássuk, adott napon, melyik gyakorlatból, melyik szintet hajtotta végre a tanítvány. Mivel mindenki egyéni haladási lap mentén dolgozik, ezért könnyen tudunk oktatni kezdőket és haladókat is egyaránt az órán, mivel teljesen különböző feladatokat kell végrehajtaniuk. 🙂

Szóval várjuk kezdők jelentkezését is TRX óráinkra! 🙂

Ha érdekel a TRX óra, akkor itt tudsz rá jelentkezni, csak gördíts a lap aljára! 🙂